Navigator vaše karijere

Na vrijeme upravljajte svojom karijerom. Provjerite je li Vaše zanimanje na popisu onih koja nestaju, dolaze ili će se značajno mijenjati!
Izaberite Vaše zanimanje s jedne od lista. Izborom zanimanja proširit će se i opis te dodatne informacije. Ukoliko Vašeg zanimanja nema, popunite prijavu na dnu stranice. Odgovorit ćemo Vam u najkraćem vremenu a ukoliko je riječ o zanimanju za koji više posjetitelja pokaže interes, dodat ćemo ga na jednu od lista. Stoga navratite s vremena na vrijeme, liste će se sigurno povećavati.

Zanimanja koja nestaju

Operater za unos podataka
Sva posrednička zanimanja će brzo nestati. Podaci će se evidentirati izravnim očitavanjem ili na druge automatizirane načine. Prednost je ovih zanimanja što imaju neke vještine potrebne za nova zanimanja.  DETALJNIJE
Operater za podršku korisnicima (Help Desk)
Već danas na web stranicama komuniciramo s tzv. botovima, softverskim robotima koji koriste umjetnu inteligenciju i velike količine podataka kako bi predvidjeli što želimo, tražimo ili pitamo. Često je nemoguće utvrditi razgovaramo li sa živom osobom ili botom.
Operater na telefonskoj centrali
Fiksne linije sve se manje koriste, centrale i telefoni prepoznaju glas i možemo jednostavno doći do osobe ili odjela kojeg želimo. Problem je time veći što su na ovim radnim mjestima često radile osobe s posebnim potrebama.
Poštar
Već sada se količina pismovnih pošiljki značajno smanjila – kad ste zadnji puta poslali pismo ili razglednicu? Računi i opomene stižu elektronički pa će se posao poštara svesti na dostavu manjih paketa. A taj će posao raditi automatizirani uređaji, dronovi ili roboti.
Prevoditelj
Svaki “pametni telefon” ima funkciju prevođenja s velikim brojem jezika i kvaliteta prijevoda je sve bolja. Korištenjem umjetne inteligencije unaprijeđuje se dalje ta kvaliteta korištenjem dodatnih informacija o autoru teksta, slušatelju, kontekstu i sl.
Tiskar
Administrativni radnik/ca
Kondukter
Prodavač karata (bus, vlak)
Blagajnik/ca u maloprodaji
Serviser (TV, radio, foto oprema)
Tapetar
Postolar
Bravar

Nova zanimanja

Pilot drona
Dizajner modela za 3D printing
Stručnjak za kružno gospodarstvo
Stručnjak za strojno učenje (ML)
Stručnjak za alternativne izvore energije
DevOps stručnjak
VR/AR/MR stručnjak - virtualna stvarnost

Ostaju ali se mijenjaju

CFO - financijski direktor
Suvremeni direktor financija morat će izgraditi čitav niz novih kompetencija, od kojih dio ne pripada u njegov dosadašnji djelokrug rada. Značajne promjene dešavaju se na području suvremenih tehnologija, te će ih CFO budućnosti morati razumjeti i znati koristiti. Pogledajte DETALJE.
CIO - direktor ICT-a
Šefovi ili voditelji IT službi će postupno nestajati. Organizacije će tražiti upravljanje informacijsko-komunikacijskim tehnologijama na najvišoj razini, od tzv. Governance-a do menadžmenta. Iz mjesta stvaranja troška ovo će se zanimanje razviti u izvor potencijalnih prihoda i stvaranja poslovne izvrsnosti. Pročitajte DETALJNIJE.
Stručnjak za poslovnu edukaciju
Sve će se više tražiti stručne osobe za organizaciju poslovnih edukacija. Vrijednost ovog radnog mjesta će rasti pa tako i očekivana plaća. No, za ovo zanimanje će trebati usvojiti čitav niz novih kompetencija. Pročitajte DETALJNIJE.
BPM - stručnjak za upravljanje poslovnim procesima
Vrijeme “crtanja” poslovnih procesa prošlo je već davno. Suvremeno poslovanje traži stručnjake koji mogu UPRAVLJATI poslovnim procesima te koordinirati različite poslovne procese u pa čak i izvan organizacije. Što obuhvaća zadatke novog BP menadžera, pogledajte OVDJE.
Marketing stručnjak
Klasični marketinški stručnjaci nestat će. Novi, specijalizirani za digitalni marketing bit će sve traženiji, kako u području javnog tako i u privatnom sektoru. Koje se sve kompetencije podrazumijevaju kod novog marketing eksperta, pogledajte OVDJE.